Λαογραφικά στοιχεία σε καρτ ποστάλ



 «Η λαογραφία εξετάζει τας κατά παράδοσιν δια λόγων, πράξεων ή ενεργειών εκδηλώσεις του ψυχικού και κοινωνικού βίου του λαού» (Πολίτης 1909:7). «Λαογραφία είναι η συλλογή λαογραφικού υλικού. Λαογραφία είναι η συναισθηματική και λογοτεχνική παρουσίαση του λαογραφικού υλικού. Λαογραφία είναι η εθνική, καθώς τονίζεται, ανάγκη να περισωθεί και να επιβιώσει η εθνική μας παράδοση. Λαογραφία είναι η με πολλά θαυμαστικά παρουσίαση των έργων της λαϊκής μας τέχνης, της λαϊκής μουσικής και των λαϊκών χορών, ακόμα και η οργάνωση τελετών με εθνικές ενδυμασίες.» (Κυριακίδου – Νέστορος, 1975: 59-60). «Η λαογραφία εξετάζει το λαϊκό πολιτισμό. Όταν μιλάμε για πολιτισμό εννοούμε τα έργα και τον τρόπο ζωής ανθρώπων, που είναι οργανωμένοι σε ομάδες. Εννοούμε τα υλικά και πνευματικά έργα (π.χ. οικοδομήματα, μηχανές, έργα τέχνης, επιστήμες), τις κοινωνικές, τις οικονομικές και άλλες σχέσεις που έχουν μεταξύ τους.Το επίθετο λαϊκός, που συνοδεύει τον πολιτισμό όπως τον εξετάζει η λαογραφία, σημαίνει ότι αυτή ενδιαφέρεται για εκείνα τα έργα του πολιτισμού, που δημιουργούνται πάνω σε μια βάση ομαδική. Η λαογραφία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα παλαιά, αλλά και για την παράδοση, δηλαδή, για παλαιά που έχουν φτάσει στη σύγχρονη εποχή.Κάθε λαός πρέπει να ενδιαφέρεται γι’ αυτό που του έχει παραδοθεί από το παρελθόν του. Η παράδοσή του έρχεται από εποχές μακρινές κι όχι τόσο γνωστές ίσως. Η λαογραφία, χωρίς να ζητεί διόλου από τους ανθρώπους να γυρίσουν στο παρελθόν - αυτό άλλωστε είναι κάτι αφύσικο και αδύνατο - τους βοηθάει να γνωρίζουν τη λαϊκή τους παράδοση» (Μιχάλης Γ. Μερακλής).
 Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, που όλοι έχουμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε την ανάγκη τεκμηρίωσης της παρουσίας μας μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο, όλο και περισσότεροι καταπιάνονται με τη διερεύνηση της ιστορικής και πολιτιστικής τους παρουσίας μέσα στο χρόνο. Αυτό γίνεται πιο αναγκαίο για τα μικρά χωριά, που δεν έχουν να επιδείξουν θεαματικό έργο μέσα στην ιστορία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα τεράστιο κενό στο χώρο της βιβλιογραφίας ως προς αυτά.
  Επειδή όπως λέει και ο Άγγλος ποιητής Τόμας Έλιοτ “δεν μπορούμε να κτίσουμε το μέλλον, παρά με το υλικό του παρελθόντος”, μαζεύοντας κι εμείς κομμάτι-κομμάτι τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία του χωριού μας, θα συγκροτήσουμε τη βάση πάνω στην οποία θα πατάει η γνώση των επόμενων γενεών. Αυτό βέβαια χρειάζεται επισταμένη έρευνα, συνεργασία και μεράκι. Μία από τις πηγές των λαογραφικών στοιχείων είναι και οι φωτογραφίες.