Διαδρομές

  Όσοι είστε λάτρεις της πεζοπορίας και φυσιολάτρες, μπορείτε να απολαύσετε τον πρωινό ή απογευματινό σας περίπατο, παράλληλα με το φαράγγι που διασχίζει το χωριό και είναι γεμάτο πηγές που αναβλύζουν παγωμένο κρυστάλλινο νερό.
  Δεξιά από την κεντρική πηγή ακολουθήστε το δρομάκι που θα σας πάει μέχρι το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.
  Μπείτε στον πευκώνα στον λοφίσκο που υψώνεται μπροστά σας και ακολουθήστε κάποιο από τα μονοπάτια του.
  Στο μέσο του πευκώνα θα συναντήσετε το γήπεδο του χωριού. Εδώ μπορείτε να κάνετε άλλη μία μικρή στάση. Η θέα του χωριού θα σας αποζημιώσει.
  Συνεχίζοντας, περνώντας απέναντι τον ασφάλτινο δρόμο που θα συναντήσετε, μπορείτε να επισκεφθείτε στα 300 μέτρα περίπου τον αρχαίο μακεδονικό τάφο των αθλητών. Βρίσκεται στο ξέφωτο του πευκόφυτου γειτονικού λοφίσκου.
  Από εκεί έχετε δύο επιλογές: Αν κουραστήκατε, πάρτε την κατηφοριά για να επιστρέψετε στο χωριό. Αν αντέχετε, η συνέχεια θα σας ανταμείψει με ένα άλλο αξιόλογο αξιοθέατο. Συνεχίστε το μονοπάτι στην πλαγιά του λόφου. Στο τελείωμά του θα βρεθείτε στην καρδιά της αρχαίας πόλης Μίεζας και του αρχαίου θεάτρου που αναστηλώνεται αυτήν την περίοδο.
  Από εδώ είστε πλέον πολύ κοντά για να επισκεφθείτε ως περιπατητές- περιηγητές τους ξακουστούς, απείρου κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μακεδονικούς τάφους της Κρίσεως, των Ανθεμίων, του Λύσωνος και Καλλικλέους και τον τάφο του Κινχ. 
  Κατά την επιστροφή σας, ένα σκιερό άλσος σας περιμένει για να ξαποστάσετε και να φάτε κάτι. Στο άλσος του Αγίου Νικολάου, ένα εξωκλήσι, μερικά ξύλινα παγκάκια με τραπέζι ανάμεσά τους και μια πηγή με ιαματικό θειούχο χωνευτικό νερό περιμένουν να σας υποδεχτούν.
   Επιστρέψτε στο χωριό από το δρομάκι που ξεκινάει πριν από το θέατρο, για να αποφύγετε τον αυτοκινητόδρομο. Αν η εποχή είναι ανοιξιάτικη, ροδακινιές, κερασιές ή δαμασκηνιές θα σας χαρίσουν απλόχερα το άρωμα των λουλουδιών τους.
  Αν ο περίπατος είναι σχολικός, προσφέρεται και για περιβαλλοντική εκπαίδευση, για την πλούσια χλωρίδα του. Κατά τη διαδρομή, προσπαθήστε να αναγνωρίσετε όποιο δέντρο ή θάμνο συναντήσετε στην πορεία σας.