ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

  Τα παλιά μαγαζιά

Τα παλιά καφενεία

  Εκεί συχνάζανε οι κάτοικοι και έπιναν τα καφεδάκια τους, τα τσιπουράκια τους, τις μπύρες και τα αναψυκτικά τους, και πότε πότε έπαιζαν και κανένα «χαρτάκι» της τράπουλας. Και όπως συνήθως γίνονταν τότε, με όλα τα μαγαζιά αυτού του είδους, λειτουργούσαν και ως μικρά μπακάλικα. Διέθεταν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης και εξυπηρετούσαν τη γειτονιά.
  Οι παλαιότεροι έχουν πολλές αναμνήσεις από διάφορες ιστορίες και από τα διάφορα γλέντια που στήνονταν σ΄ αυτά τα καφενεία.
 Σήμερα, έμειναν μόνο κάτι ασπρόμαυρες φωτογραφίες ως ιστορικά τεκμήρια να θυμίζουν αυτά τα καφενεία αλλά και να φέρνουν στην επικαιρότητα χίλιες παλιές εικόνες του χωριού…
 



Το καφενείο του Ντερμπετέρη

 

Το καφενείο του Μίχου

 

Το καφενείο του Αποκατανίδη

 




Το καφενείο του Γατουρτζίδη


 Το ζαχαροπλαστείο-καφετέρια του Αβράμη

  Όλοι εμείς οι σημερινοί μεσήλικες ανδρωθήκαμε στις καφετέριες του Αβράμη και της Βιργινίας στη δεκαετία του -70. Το πρώτο ήταν εκεί που είναι σήμερα το λογιστικό γραφείο της Σιδηροπούλου. Αργότερα μεταφέρθηκε στο σημερινό LUNA LOCA. Έζησαν πολλά αυτά τα μαγαζιά… Εκεί χτυπούσε ο παλμός της διασκέδασης για είκοσι περίπου χρόνια. Εκεί κάναμε όλοι ατελείωτα χαζά ξενύχτια τις καθημερινές και τις Κυριακές λαχταρούσαμε να συναντήσουμε το "αίσθημα"!
  Εποχή που τα τζουκ μποξ είχαν την πρωτοκαθεδρία στα μουσικά δρώμενα και ο καθένας είχε την δυνατότητα της μουσικής του προτίμησης. Έριχνες το κέρμα στο τζουκ μποξ και πατώντας τα πλήκτρα J - 9 ή Κ - 4 ή… επέλεγες και άκουγες τα σουξέ τραγούδια του Άκη Πάνου, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Καλδάρα… με τις υπέροχες φωνές του Στέλιου Καζαντζίδη, της Ρίτας Σακελαρίου, του Δημήτρη Μητροπάνου… 
  Δίπλα στις καλαμιές ο λουκουμάς πήγαινε σύννεφο και ο καφές, το κονιάκ και το μαρτίνι σου κράταγαν ατέλειωτες ώρες συντροφιά. Η αίσθηση του χρόνου ακόμη δεν υπήρχε!


Χρήστος Κωστελίδης
(μικρές ιστορίες)