Μακεδονικοί τάφοι



Ο Τάφος του Kinch - The Tomb of Kinch


Μακεδονικός τάφος με απλή πρόσοψη.Το εσωτερικό του μνημείου κοσμείται με τοιχογραφία που αναπαριστά σκηνή μάχης.Χρονολογείται γύρω μεταξύ 310-290 π.Χ


Ο Τάφος Λύσωνος-Καλλικλέους - The Tomb Lysonos Kallikleous


Μικρός διθάλαμος μακεδονικός τάφος με απλή πρόσοψη . Το εσωτερικό του μνημείου είναι κατάγραφο. Τους τοίχους του θαλάμου περιτρέχει ένα ζωγραφιστό πόδιο όπου πατούν δεκατέσσερις επίσης γραπτές παραστάδες από τις οποίες κρέμονται γιρλάντες με άνθη και καρπούς . Στις τρεις πλευρές του ανοίγονται τετράγωνες θήκες (κόγχες) σε δύο σειρές που περιείχαν αγγεία με τα οστά και την τέφρα των νεκρών της οικογένειας για τέσσερις γενιές. Κάτω από κάθε θήκη σώζονται ακόμη τα ονόματα του κάθε νεκρού. Χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ. Βρέθηκε τυχαία το 1942, ανασκάφηκε από τον Χαράλαμπο Μακαρόνα και δημοσιεύτηκε το 1993 σε αυτοτελές βιβλίο από την συνεργάτιδά του κ. Stella Miller.

Ο Τάφος της Κρίσεως - The Tomb of the Krisis


Μνημειακός διθάλαμος μακεδονικός τάφος. Εχει διόροφη πρόσοψη δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Στην πρόσοψη υπάρχουν τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες, που απεικονίζουν σκηνή της Κρίσεως του νεκρού στον Κάτω Κόσμο. Ο νεκρός πολεμιστής οδηγείται από τον Ερμή στους Κριτές του Αδη, τον Αιακό και το Ραδάμανθυ . Επίσης, στην πρόσοψη απεικονίζεται η αναμέτρηση των Κενταύρων με τους Λαπίθες και των Ελλήνων με τους Πέρσες.

Χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Αποκαλύφθηκε το 1954, ανασκάφηκε από τον καθηγητή Φώτιο Πέτσα και δημοσιεύτηκε σε αυτοτελές βιβλίο.


Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ

Ο Τάφος των Ανθεμίων - The Tomb of Anthemia


Διθάλαμος καμαροσκεπής μακεδονικός τάφος με τετράστυλη, ναόσχημη πρόσοψη ιωνικού ρυθμού. Στο αέτωμα σώζεται ωραία ζωγραφική παράσταση ανακεκλιμένου ζευγαριού, ενώ στην οροφή του προθάλαμου εικονίζονται ανθέμια και νερολούλουδα σε λευκά και ιώδη χρώματα πάνω σε γαλάζιο φόντο. Μία μαρμάρινη δίφυλλη θύρα χώριζε τον προθάλαμο από τον κυρίως νεκρικό θάλαμο, στον οποίο σώζεται μία τετράπλευρη λίθινη βάση που θα περιείχε κάποιο αγγείο ή λάρνακα με τα οστά του νεκρού. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα
                                     


                                                                      

Το θέατρο - theater


Το θέατρο αποκαλύφθηκε τυχαία το 1992 σε μία φυσική πλαγιά και πιθανότατα ανήκει στη μακεδονική πόλη Μίεζα. Το κοίλο έχει 15 σειρές εδωλίων λαξευμένων στο βράχο, ενώ το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το κτιστό προσκήνιο, που φέρει δωρικούς ημικίονες στην πρόσοψη, και από τη σκηνή, η οποία δυστυχώς σώζεται σε άσχημη κατάσταση. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500 θεατές.Χρονολογείται στα όψιμα ελληνιστικά χρόνια.Από το 1993 άρχισε ανασκαφική έρευνα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Ανασκαφείς είναι οι αρχαιολόγοι Βασιλική Μισαηλίδου και Βικτώρια Αλλαμανή.