Θέατρο

  Το θέατρο αποκαλύφθηκε τυχαία το 1992 σε μία φυσική πλαγιά και πιθανότατα ανήκει στη μακεδονική πόλη Μίεζα. Το κοίλο έχει 15 σειρές εδωλίων λαξευμένων στο βράχο, ενώ το σκηνικό οικοδόμημα αποτελείται από το κτιστό προσκήνιο, που φέρει δωρικούς ημικίονες στην πρόσοψη, και από τη σκηνή, η οποία δυστυχώς σώζεται σε άσχημη κατάσταση. Η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε 1.500 θεατές.Χρονολογείται στα όψιμα ελληνιστικά χρόνια.Από το 1993 άρχισε ανασκαφική έρευνα, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.

   Η Μίεζα,στην οποία ανήκε το θέατρο, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αλεξανδρινής αρχαιότητας. Οι Αιγές, η Πέλλα, η Βέροια και η Μίεζα ήταν οι πιο αξιόλογες πόλεις της εποχής στην ευρύτερη « ερατεινή Ημαθία» (Όμηρος).
  Αδελφή του Όλγανου (η προτομή του βρέθηκε στον Κοπανό) και της Βέροιας, κόρη του Βέρητα κατά τη μυθολογία, που το όνομά της το καταγράφει ο Πλούταρχος, ο Στέφανος Βυζάντιος, Ο Πτολεμαίος, ο Πλίνιος, μία πόλη που το όνομά της το συναντάμε στους Δελφούς ως δωροθέτρια, μία πόλη με θέατρο, με τον πιο αξιόλογο μακεδονικό τάφο (κρίσεως), μία πόλη όπου έζησαν επί 3 έτη δύο παγκόσμιες φυσιογνωμίες (Μ. Αλέξανδρος, Αριστοτέλης), αντιλαμβανόμαστε ότι υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Μακεδονίας.  
  Η αρχαιολογική σκαπάνη θεωρώ πως μας επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις. Η Μίεζα περιμένει υπομονετικά  τη σειρά της για την ανάδειξή της.