Άλσος Αγίου Νικολάου

  Το άλσος του Αγίου Νικολάου βρίσκεται 1 χλμ έξω από τον Κοπανό, επί της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση την Έδεσσα. Άλλος ένας τόπος συνάντησης για χαλάρωμα, καφέ, παιχνίδι, πικ-νικ, ακόμη και για σούβλισμα του αρνιού, κάτι που συνηθίζεται τις ημέρες της Πρωτομαγιάς και του Πάσχα ως έθιμο.
  Ο χώρος έχει ιστορική αναφορά στην αρχαιότητα, βρίσκεται εντός των ορίων της αρχαίας Μίεζας και δίπλα στους μακεδονικούς τάφους. Γίνεται λόγος περί ύπαρξης στα αρχαία χρόνια ιερού, προς τιμήν της θεάς Αρτέμιδος.
  Αργότερα, στα βυζαντινά χρόνια ,σύμφωνα με μαρτυρία μοναχού (19ος αι.), χτίστηκε μονή η οποία καταστράφηκε και στη θέση της υπάρχει σήμερα το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.
  Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία, αφού το νερό που αναβλύζει από πηγή που υπάρχει εντός του άλσους, είναι θειούχο, ιαματικό. Γι' αυτό άλλωστε θεωρείται και αγίασμα από τους πιστούς.
     
  Στην δεκαετία του -50 και του -60 οι περισσότεροι γάμοι των Κοπανιωτών τελούνταν εδώ, στον ναό του Αγίου Νικολάου. Ακόμη, στις δεκαετίες αυτές, εδώ γινόταν το πανηγύρι στις 21 Μαΐου, ημέρα εορτής των Κωνσταντίνου και Ελένης, πολιούχων του χωριού.